Ikke gå i denne boligkjøpsfella – ikke la boligdrømmen bli et mareritt

Tilbake
Ikke gå i denne boligkjøpsfella – ikke la boligdrømmen bli et mareritt

Å kjøpe en bolig er for de fleste mennesker den største kostnadsmessige investeringen de gjør i løpet av livet. Enten det er snakk om den første boligen som nyetablert, eller om det er snakk om familieboligen du lenge har lett etter. Boligkjøp er rett og slett noe de fleste mennesker ikke gjør så mange ganger i livet. Med noen enkle grep kan man sikre seg best mulig mot fallgruver og «katta i sekken-kjøp», sier takstmann og byggmester Glenn A. Lislerud fra Din Boligbistand AS.

Glenn A. Lislerud er byggmester og takstmann i firmaet Din Boligbistand AS. 

Boligkjøpere leser og blir fortalt av megler: «ta med deg en fagmann på visning, da er du trygg» - men er man egentlig det?  Lislerud forklarer: «Ved å ha med seg en venn, en håndverker du brukte til å bygge ny terrasse i fjor, eller typen til bestevenninnen fordi han tross alt er flislegger, står man helt klart svakere juridisk hvis det skulle oppstå feil eller mangler som en burde ha oppdaget på visning. Grunnen til dette er fordi da har man ved en eventuell tvist tatt med seg en «fagmann», som igjen burde ha oppdaget feil og mangler som kan bli opphav til en tvist i etterkant. Dette ansvaret bør ikke hvem som helst ta på seg» sier Glenn A. Lislerud. Han har lang erfaring med kunder som har brent seg på nettopp dette. Han forteller videre:  

«Problemet jeg ofte ser er at denne fagpersonen vet godt hvordan ting skal utføres når det bygges opp, men det er ikke sikkert at han eller hun vet hva man skal se etter av tegn til skader og mangler etter det er bygd – og i tillegg er boligen kanskje blitt en del år gammel. Og denne fagpersonen har nok heller ingen forsikring som dekker hvis man skulle være så riktig uheldig å møte på problemer i etterkant» forklarer Lislerud. 

Hvilken type fagperson er det boligkjøperen burde rådføre seg med da? 

«Ved å ta med seg en sertifisert takstmann som har utdanning og kunnskap til å se etter feil og mangler ved en bolig, har man en mye større trygghet. Hvis kjøperen kjenner til feil eller mangler ved boligen, kan han eller hun ta med dette i vurderingen om et kjøp er lønnsomt eller ikke. Er ikke det logisk?  Skulle det likevel dukke opp problemer ved boligen som burde vært oppdaget, så har man betalt for en tjeneste til en takstmann, som igjen står ansvarlig for sine uttalelser. Jeg kaller dette for boligkjøpshjelp», forklarer Lislerud.  

Les videre for flere konkrete råd for boligkjøpere i villrede under bildet. 



Høres dette kjent ut? 

"Hva koster egentlig denne oppussingen? Budfrist er i morgen - jeg trenger hjelp!"

Hva er boligkjøpshjelp? 

En bolig er ofte ikke helt slik du har lyst til å ha den når du kommer på første visning. Allerede etter fem minutter ser man at kjøkkenet, og kanskje til og med badet, må gjøres noe med hvis denne boligen skal kunne bli noe for deg. Hvordan skal boligkjøper vite hva denne kostanden omtrentlig blir når man ofte kun 15 timer etter en visning skal være med på en budrunde? Her er det mange som har feilestimert kostnaden, både den ene og den andre veien. Byggmester Glenn A. Lislerud forteller: 

«Jeg har vært borti flere boligkjøpere i løpet av min karriere som på formiddagen før en budfrist forsøker å ringe rundt til noen håndverkere for å få et par hint hva dette vil koste. Håndverker spør da selvsagt hvordan det er med strømtilførselen på kjøkkenet, eller vannfordelingsskapet på badet osv. Eeeh, tja.. det er ikke ofte en boligkjøper titter etter dette når han eller hun møblerte leiligheten i hodet sitt og fantaserte om de lekreste bad og de flotteste kjøkkenløsninger», humrer byggmester og takstmann Lislerud.  

Din Boligbistand AS tilbyr denne spesifikke assistansen til sine kunder.
«Vi har valg å kalle dette boligkjøpshelp», sier Glenn A. Lislerud. «Ved å ta med vår kompetanse på visningen blir det tatt noen bilder og notater av nettopp de vesentlige detaljene som skal til for å vurdere rehabiliteringskostnadene. Et par arbeidstimer utover neste dag kan kunden ha et godt prisoverslag på hva dette omtrentlig vil komme til å koste. Da kan man møte budrunden med mye mer økonomisk visshet og trygget. Er ikke det noe alle ønsker?», spør Lislerud retorisk med glimt i øyet.

Trenger du råd og hjelp?

Les mer om boligkjøpshjelpwww.dinboligbistand.no

No items found.

Relaterte innlegg